Skip to main content

“LUOVU ITSESI SOIMAAMISESTA JA LÖYDÄ ITSEVARMUUTESI (2016)
SUOM. TANJA KIELINEN
VIISAS ELÄMÄ
TEKSTI: KAISA KOSKELA”

Kansien välissä –sarja nostaa esiin moderniin psykologiaan liittyvää kirjallisuutta monipuolisesti meiltä ja muualta. Positiivisen psykologian klassikoiden lisäksi perehdymme kiinnostaviin kirjauutuuksiin.

Kuka?

Kristin Neff on yksi maailman johtavista myötätuntotutkijoista. Hän on keskittynyt itsemyötätunnon tutkimiseen jo toistakymmentä vuotta ja kehitellyt yhteistyössä kollegansa Chris Germerin kanssa kahdeksanviikkoisen ohjelman Mindful Self-Compassion, jonka avulla voi opetella itsemyötätuntotaitoja. Tällä hetkellä Neff toimii Texasin yliopiston professorina.

Mitä?

Neffin mukaan itsemyötätuntoon liittyy kolme ydinelementtiä, jotka ovat ystävällisesti itseensä suhtautuminen, kaikkia ihmisiä yhdistävän inhimillisyyden tunnustaminen ja tietoinen läsnäolo. Näiden elementtien avulla on mahdollista lievittää kriittisiä ja soimaavia itseen kohdistuvia ajatuksia ja tunteita sekä opetella olemaan yhtä hyvä ystävä itselle kuin on usein muille.

Neff kuljettaa kirjassa rinta rinnan tieteellistä tutkimusta ja tapausesimerkkejä sekä tarjoaa yli 30 erilaista harjoitusta itsemyötätunnon kehittämiseen. Lisäksi on mainittava, että Neff konkretisoi teoriaa usein oman henkilökohtaisen elämänsä kautta, ja siksi tieteellisen kirjoittamisen rajat ovat ajoittain koetuksella.

Kenelle?

Teos sopii jokaiselle, jolla on taipumusta suhtautua liiallisen kriittisesti omiin epäonnistumisiinsa ja puutteisiinsa ja joka on tottunut vertailemaan itseään toistuvasti muihin. Kirjan avulla oppii myös tapoja, joilla itsemyötätunto voi palvella tasapainoista perhe-elämää ja parisuhdetta.

Lainattua:

”Itseen kohdistuva myötätunto on tehokas keino hankkia terve tunne-elämä ja kokea tyytyväisyyttä elämäänsä. Kun inhimilliset kokemukset ottaa vastaan sellaisina kuin ne ovat, vaikka se onkin vaikeaa, ja kohtelee itseään ehdottoman ystävällisesti ja antaa itselleen lohtua, välttyy pelolta, negatiivisuudelta ja eristäytymiseltä. Myötätunto myös edistää positiivisia mielentiloja, kuten onnellisuutta ja optimismia. Myötätunto on itsestä huolehtimista, ja siksi se auttaa kukoistamaan ja nauttimaan elämän kauneudesta ja rikkaudesta vaikeinakin aikoina.”

Haluatko tutustua aiheeseen paremmin ja oppia itsemyötätuntotaitoja? Itsemyötätuntoinen mieli -koulutus järjestetään Helsingissä 28.11. Lisäksi Neffin omilla sivuilla pääset tutustumaan aiheeseen.