Skip to main content

“TEKSTI: ROSA NENONEN

KUVAT: KAAPO KAMU”

Voitko kuvitella, miten pelottavaa olisi, jos virheistä tippuisi suoraan helvettiin? Itse ainakin jähmettyisin paikalleni, kuten varmasti monet muutkin, muttei Kolumbus. Hän lähti etsimään meritietä Intiaan, vaikka vaarana olikin, että hän voisi tippua maailman laidalta helvettiin. Koska siihen aikaan uskottiin, että maapallo on litteä, pelko oli todellinen. Kolumbus lähti silti rohkeasti kohti tuntematonta, ja loppu onkin historiaa.

On tärkeää heittäytyä tuntemattomaan. Emme voi muuttaa itseämme tai elämäämme, jos teemme vain sellaista, mistä pidämme tai mikä tuntuu turvalliselta. Jos toimimme aina samoin ja noudatamme samaa kaavaa, kasvu ja muutos ovat mahdottomia. “Same shit”, niin kuin performanssitaiteilija Marina Abramović sanoo dokumentissa Inn Sæi – intuition voima.

Abramović jatkaa: “Rakastumme aina samaan väärään mieheen, toistamme samoja asioita. Haluamme tehdä sitä, mistä pidämme, ja se on helppoa. Jos tekee sellaista, josta ei pidä tai jota pelkää, astuu tuntemattomalle alueelle. Vanha kaava voi särkyä, jotain muuta voi tapahtua, ja kokemus muuttuu. Tässä on myös suuri epäonnistumisen riski. Epäonnistuminen on tärkeä osa elämää. Siihen on valmistauduttava. Koska kokeiluun liittyy aina epävarmuus, epäonnistuminen on osa kokemusta.”

Epävarmuus on isoin uhka ihmismielelle. Ihminen kärsii enemmän epätietoisuudesta kuin siitä, että pahin pelko toteutuisi: jos ihminen joutuu odottamaan tuloksia otetusta koepalasta, hänen stressitasonsa ovat silloin korkeammalla kuin tuloksen tultua, vaikka tulokset olisivatkin negatiivisia.

Kaikki tekemisemme perustuu siihen, että pyrimme välttämään kipua ja lisäämään mielihyvää. Tunnettu paha on turvallisempi kuin tuntematon hyvä, mikä selittää sen, miksi muutos on niin vaikeaa. Tyydymme keskinkertaisiin olosuhteisiin, jottei meidän vain tarvitsisi muuttaa mitään. Selitämme itsellemme, että näin on hyvä, vaikkei se tekisikään meitä onnelliseksi.

Uusi vuosi on monille muutoksen aikaa, johon sisältyy usein toiveita ja odotuksia paremmasta. Liian usein ne jäävät ainoastaan toiveiksi. Muutos tuntuu liian isolta ja mahdottomalta, joten on helpompi pysyä vanhassa ja turvallisessa, vaikkakin vähän epätyydyttävässä elämässä.

Kun Elon Muskilta kysyttiin, miten tehdään mahdottomalta tuntuvia asioita, hän vastasi: “Ensimmäinen askel on tehdä jotain, minkä uskoo mahdolliseksi, ja sen jälkeen jatkaa matkaa.“

Ei siis tarvitse tietää, miten unelmat saavuttaa. On vain uskallettava ottaa ensimmäinen askel kohti tuntematonta, jolloin muutos on mahdollinen. Koskaan ei tule olemaan hetkeä, jolloin on täysin vakuuttunut siitä, että suunta on oikea. Omia tuntemuksiaan kannattaa toki kuunnella, mutta ei kannata jäädä odottamaan hetkeä, jolloin on sataprosenttisen varma. On vain hyväksyttävä, että epävarmuus on osa prosessia.

Mikä on pienin asia, minkä voit tehdä unelmasi eteen? Mikä on ensimmäinen askel kohti oman näköistä elämää?

Merkityksellisen työn kaava -verkkovalmennus alkaa 12.4. Valmennus auttaa avaamaan tarkoitustasi ja voi olla jo itsessään ensimmäinen askeleesi. Heti ei tarvitse ottaa suurta, pelottavaa harppausta. Pienikin liike riittää, kunhan se tuo elämääsi jotain uutta, joka muuttaa ajatteluasi ja rohkaisee eteenpäin. Lähde liikkeelle jo tänään!