Skip to main content

TEKSTI: ROSA NENONEN

KUVAT: KAAPO KAMU

“Pitääkö sinne tulla huppu päässä?” kysyi eräs ystäväni, joka oli kiinnostunut tulemaan Pilotsin kurssille mutta arkaili. “Ketä muita siellä on ja mitä siellä oikein tapahtuu?”

Aika ajoin kohtaan mielikuvia ja asenteita, jotka saattavat estää tulemasta Pilotsin kursseille. Mitään pelättävää tai noloa kursseilla ei kuitenkaan tapahdu. Tässä kirjoituksessa käyn läpi tyypillisimpiä kysymyksiä, jotta sinäkin uskaltaisit tulla avaamaan ja kehittämään ajatteluasi. Niin kuin Esa Saarinen sanoo, “parempi ajattelu, parempi elämä”.

Olenko ainoa mies?

Suurin osa osallistujista on 25–45-vuotiaita naisia, mutta mukana on myös miehiä. Voi olla, että satut olemaan ainoa mies, mutta ketään se ei ole tähän mennessä haitannut. Olen kysynyt näiltä miehiltä, olisiko parempi, jos osa kursseista olisi vain miehille. Vastaus on ollut hyvin yksiselitteisesti ei. He ovat oppineet ja oivaltaneet kurssilta paljon sekä pitäneet sitä heillekin hyvin sopivana. Ja voiko olla parempaa kuin viettää aikaa fiksujen ja ajattelevien naisten ympäröimänä, vaikka olisikin vähemmistössä?

Millaisia ihmisiä siellä on?

Satojen osallistujien joukosta nuorimmat ovat olleet alle 20-vuotiaita ja vanhimmat lähes 70-vuotiaita. Kurssit eivät sovellu lapsille, mutta yläikärajaa ei ole. Joka kerta kurssin jälkeen olen iloisesti yllättynyt, kuinka ihania ja fiksuja ihmisiä kurssilla oli.

Joutuuko kurssilla avautumaan?

Kurssit ovat yleensä luennon omaisia, ja mukana saattaa olla muutama tehtävä. Sinun ei tarvitse jakaa itsestäsi mitään – ei edes nimeä. Annan osallistujille täyden rauhan imeä tietoa ja pohtia asioita itsenäisesti. Osallistujat voivat ottaa osaa keskusteluun tai kysyä jotain, mutta kursseilla ei pahemmin avauduta. Tunnelma on kevyt ja rento, vaikka aiheita käsitelläänkin syvällisesti.

Puhutaanko kursseilla “pyydä vain universumilta niin saat” -juttuja?

Kaikki kurssit perustuvat moderniin psykologiaan ja tutkittuun tieteeseen. Kursseilla ei puhuta vetovoiman laista eikä enkelikorteista. Juuri tieteellinen pohja teki itseeni vaikutuksen positiivisessa psykologiassa, ja sitä haluan välittää myös muille. Self-help voi olla hyvinkin antoisaa yksilölle, mutta on hyvä tiedostaa, että se pohjautuu henkilökohtaisesta elämästä nouseviin kertomuksiin eikä sillä ole tieteellistä näyttöä. Sen sijaan positiivinen psykologia perustuu konkreettiseen tutkimukseen ja on tieteellisesti todistettua.

Voiko Pilotsin kursseja käyttää hoitomuotona?

Monet työuupumuksesta toipuvat ovat kokeneet saaneensa Pilotsilta työkaluja omaan elämäänsä. Yksi osallistuja kertoi, että hän oivalsi itsestään enemmän Design Your Roadmap -kurssin aikana kuin vuosien terapiassa. Pilotsin kurssit eivät kuitenkaan sovellu ainoaksi hoitomuodoksi mielenterveyden ongelmiin.

Kannattaako tulla, jos elämässäni on kaikki hyvin?

Usko pois, aina on mahdollista voida vielä paremmin, löytää itsestä uusia puolia, kehittää ja laajentaa ajattelua ja siten hyödyntää potentiaalia tehokkaammin. Potentiaalille ei ole olemassa kattoa, jos et sitä itse aseta. Ei urheiluakaan aloiteta sairastumisen takia vaan siksi, että halutaan voida paremmin ja ylläpitää hyvinvointia. Myös mieli kaipaa huolenpitoa, jotta se toimii optimaalisesti.

Toivottavasti nähdään tulevilla kursseilla! Seuraavat kurssit: Kirkasta tavoitteesi 7.4 ja Mieli menestyksen tiellä 19.4