Skip to main content

Ilon kirja – Ystävyydestä, rakkaudesta ja hyvästä elämästä (2016)
Suom. Tommi Uschanov
WSOY
Teksti: Kaisa Koskela

Kansien välissä –sarja nostaa esiin moderniin psykologiaan liittyvää kirjallisuutta monipuolisesti meiltä ja muualta. Positiivisen psykologian klassikoiden lisäksi perehdymme kiinnostaviin kirjauutuuksiin.

Kuka?

Tiibetin buddhalaisten hengellinen johtaja Dalai-lama Tenzin Gyatso (s. 1935) ja Etelä-Afrikan emeritusarkkipiispa Desmond Tutu (s. 1931) ovat molemmat vahvoja hengellisiä johtajia, jotka tunnetaan elämänmyönteisestä asenteestaan vaikeuksienkin keskellä. Molemmille on myönnetty myös Nobelin rauhanpalkinto: Dalai-lamalle väkivallattomasta rauhantyöstään ja Tutulle ihmisoikeuksien puolustamisesta. Douglas Abrams on kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut Desmond Tutun kanssa useita teoksia.

Mitä?

Arkkipiispa Tutu matkustaa juhlistamaan ystävänsä Dalai-laman 80-vuotispäivää Intian Dharamsalaan, ja viiden päivän ajan he keskustelevat onnen ja ilon syvimmästä olemuksesta. Kirjassa pohditaan myös, kuinka elämänmyönteisyyden onnistuu säilyttämään vaikeuksien ja järkyttävien elämänkokemusten keskellä. Ilon esteiden ohella kirja pureutuu ilon kahdeksaan pilariin: perspektiiviin, nöyryyteen, huumoriin, hyväksyntään, anteeksiantoon, kiitollisuuteen, myötätuntoon ja anteliaisuuteen.

Vaikka uskonnolliset opit tulevat Ilon kirjassa luonnollisesti jossain määrin esille, teos painottaa sitä, että hyvä elämä piilee ennen kaikkea myötätuntoisessa asenteessa sekä itseämme että muita kohtaan. Merkityksellisen elämän lähde ei löydy pelkästä rukoilusta ja uskontoon luottamisesta vaan meistä itsestämme. Teos piirtää tarkan kuvan hengellisten johtajien lämminhenkisestä ystävyydestä ja inhimillisistä persoonista saavutusten ja titteleiden takana.

Kenelle?

Tämä valloittava hyvän mielen kirja sopii lukijalle, joka haluaa tutustua Dalai-laman ja Tutun ajattelun lisäksi heihin ihmisinä. Vaikka teoksessa viitataan hyvästä elämästä ja ilosta tehtyihin tutkimuksiin, suurimman vaikutuksen tekevät Dalai-laman ja Tutun kertomat uskomattomat tosielämän tarinat, jotka kirkastavat onnen, ilon ja myötätuntoisen elämänasenteen voiman.

Lainattua:

”Monet niistä asioista, jotka heikentävät iloamme ja onnellisuuttamme, ovat valitettavasti omaa tekoamme. Usein syynä ovat mielen kielteiset taipumukset, tunnereaktiot tai kyvyttömyytemme arvostaa ja käyttää niitä voimavaroja, jotka ovat sisällämme. Emme voi kontrolloida luonnonkatastrofin aiheuttamaa kärsimystä, mutta omien jokapäiväisten katastrofiemme aiheuttamaa voimme.”

Englanninkielinen alkuteos on ilmestynyt vuonna 2016 nimellä The Book of Joy: Lasting Happiness in a Changing World.