Skip to main content

Vuoden viimeinen viikko on loistavaa aikaa pysähtyä pohtimaan omia valintoja ja sitä elääkö itsensä näköistä elämää.

Sairaanhoitaja Bronnie Ware työskenteli saattohoidossa useiden vuosien ajan. Ware alkoi kirjoittamaan blogia havainnoistaan, joita hän teki viettäessään potilaidensa kanssa näiden viimeisiä hetkiä. Lopulta blogista tuli niin suosittu, että lopulta hän kirjoitti myös kirjan Viisi viimeistä toivetta: elä, älä kadu. Ware kirjoitti asioiden selkiytymisestä, jota monet kokivat viimeisinä päivinään, ja sitä mitä voisimme oppia heidän viisaudestaan.

Tässä Warenin mukaan viisi yleisintä katumisen aihetta:

1. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää elämää, joka oli totta minulle itselleni, eikä elämää, jota muut minulta odottivat

Tämä oli kaikista yleisin katumisen aihe. Monet havahtuvat viimeisinä elinpäivinään pohtimaan, kuinka moni haave tai unelma on jäänyt toteutumatta – ja miten he ovat eläneet elämää, joka oli toisten ihmisten mielessä hyväksyttävää, mutta jossa monet itselle merkitykselliset asiat eivät olleet toteutuneet.

2. Toivon, etten olisi työskennellyt niin paljon

Varsinkin miehet katuivat sitä, olivat olleet paljon pois kotoa lapsien ollessa pieniä. Suhde puolisoon oli jäänyt etäiseksi, eivätkä he olleet ollut läsnä lapsilleen. Toisaalta työtä myös muisteltiin lämmöllä, jos työ oli ollut merkityksellistä ja sitä oli tehty omien arvojen mukaan.

3. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta ilmaista tunteitani

Moni oli tukahduttanut omat tunteensa pitääkseen välit kunnossa toisiin ihmisiin. Tämän seurauksena he olivat tyytyneet keskinkertaiseen. Moni kantoi katkeruutta ja mielipahaa loppuun saakka.

4. Toivon, että olisin pysynyt yhteydessä ystäviini

Jokainen kaipaa ystäviään ajan ollessa lopussa. Moni katui sitä, että oli ollut niin keskittynyt omaan elämäänsä, eikä ollut antanut sitä aikaa ja huomiota, mitä ystävyyssuhde olisi ansainnut.

5. Toivon, että olisin antanut itseni olla onnellinen

Tämä oli yllättävän yleinen katumisen aihe. Vasta ajan ollessa lopussa moni ymmärsi, että onnellisuus on valinta. He olivat olleet jumissa vanhoihin malleihin ja tapoihin, eivätkä olleet sallineet itselleen iloa ja nautintoa.

Jos aikasi olisi lopussa, mitä sinä katuisit? Mitä et halua kantaa enää mukanasi uudelle vuodelle? Mihin olet valmis vuonna 2022?

Nyt on sinun aikasi.

Merkityksellisen työn kaava -verkkovalmennus starttaa jälleen tammikuussa. Verkkovalmennus on seitsämän viikon matka omaan aitoon itseen ja siihen, miten voit elää täyttä elämää. Valmennus on myynnissä tämän vuoden loppuun saakka erikoishintaan 95€ (normaalisti 185€) . Lue lisää valmennuksesta tästä.

Hyvää uutta vuotta 2022!

 

Teksti: Rosa Nenonen

Kuva: Juha Mustonen