Skip to main content

Kirjoittaja: Rosa Nenonen

 

Tässä artikkelissa jaan kolme myyttiä menestykseen liittyen, jotka pitävät tiukasti pintansa, vaikka tutkimustulokset kertovat jotain ihan muuta. Samalla annan kolme tutkittua keinoa tilalle, jotka eivät ainoastaan nosta hyvinvointia, vaan vievät lopulta myös parempiin tuloksiin.

1. ”Minun tulee uhrata oma hyvinvointini.”

Vallalla on uskomus, jonka mukaan “onnellisuus on seurausta menestyksestä”. Olemme valmiita uhraamaan oman hyvinvointimme ja läheiset ihmissuhteet menestyäksemme. Palkkio pitkistä päivistä, lyhyistä unista, stressistä ja ahdistuksesta tuo kuitenkin vain ohimenevää tyydytystä.

Psykologian professori Dan Gilbert on osoittanut, että olemme surkeita ennustamaan, mikä tekee tai ei tee meitä onnelliseksi. Päämäärän saavuttaminen ei koskaan tee meistä yhtä onnellisia kuin olimme ennalta kuvitelleet – ei ainakaan pitkällä aikavälillä.

Meillä ihmisillä on taipumus sopeutua vallitseviin olosuhteisiin, niin hyvässä kuin huonossakin. Psykologiassa tätä kutsutaan hedoniseksi adaptaatioksi. On siis oikeastaan ihan sama mitä saavutamme, lopulta totumme ihan kaikkeen, eikä se juurikaan nosta enää onnellisuuden tasoa.

Sen sijaan, että odotat onnellisuuden piilevän seuraavassa kadunkulmassa, vaali hyvinvointia tässä hetkessä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliseksi itsensä tunteva ihminen saavuttaa tavoitteet ja päämäärät todennäköisemmin kuin stressaantunut ihminen.

Onnellisuus johtaa menestykseen, eikä toisinpäin.

2. ”Minun tulee kriittinen ja ankara itseäni kohtaan.”

Olin nuorena lahjakas rytminen voimistelija. Tein toistoja liikesarjoista niin kauan, kunnes sain täydellisen suorituksen aikaiseksi. Opin jo varhain, että vain täydellinen on riittävän hyvä. Tätä ajattelumallia vein elämässäni myös muille elämänalueille, koska ajattelin sen vievän minua elämässäni eteenpäin ja saavuttamaan unelmani.

Tiedän, etten suinkaan ole ainoa joka on kriittinen itseään kohtaan. Meidän voi olla vaikea päästä eroon kriittisistä ja itseä väheksyvistä ajatuksista, koska olemme niin tottuneita sisäiseen ääneemme, joka kritisoi meitä milloin mistäkin. Toiseksi kuvittelemme, että meidän tulee olla kriittisiä itseämme kohtaan saavuttaaksemme tavoitteemme.

Moni ajattelee, että jos on liian ymmärtäväinen ja lempeä itseään kohtaan, ei saa enää mitään aikaiseksi. Näin minä ainakin pelkäsin. Syventyessä psykologian professori Kristen Neffin itsemyötätunto tutkimuksiin, minun on pitänyt myöntyä; itsemyötätunto ei vain nosta henkistä ja fyysistä hyvinvointia, vaan se auttaa nousemaan kerta toisensa jälkeen jaloilleen, ja vie näin meitä parempiin suorituksiin.

Itsemyötätunto tukee meitä matkalla menestykseen.

3. ”Minun tulee piilottaa se, kuka todellisuudessa olen.”

Jokainen meistä kokee epävarmuutta aika ajoin. Jopa ihmiset, joiden me vähiten kuviteltaisiin kokevan epävarmuutta. Omaa talk show:taan vetävä Oprah Winfrey kertoi eräässä haastattelussa, että 25-vuotisen uransa aikana hän ei ole koskaan tavannut haastateltavaa, oli kyseessä maailmankuulu poliitikko tai Hollywood tähti, joka ei olisi kysynyt nauhoituksen päätyttyä; miten se meni?

Me ihmiset olemme laumaeläimiä. Meille on jossain syvällä tarve tulla hyväksytyksi ja arvostetuksi. Teemme lähes mitä vain, ettei laumamme hylkäisi meitä. Moni suorittaa rutiininomaisesti omaa työtään, koska oman todellisen itsensä esiin tuomisessa on liian iso riski; mitä jos epäonnistun? Mitä jos menetän asemani tai arvotukseni?

Saatat muistaa Googlen kattavan tutkimuksen muutaman vuoden takaa, jossa haluttiin selvittää, mikä tekee menestyvän tiimin. Vuosien jälkeen saatiin vihdoin selville, että tärkein tekijä menestyvässä tiimissä oli psykologinen turvallisuus. Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan ilmapiiriä, jossa jokainen voi olla täysin oma itsensä.

Uusia innovaatioita ja menestystarinoita pääsee syntymään vain, jos uskallamme ottaa riskin ja tuoda autenttisen itsemme esiin. Samassa kohdassa syntyy myös yhteys toisiin ihmisiin. Emme voi pelata varman päälle, jos haluamme kehittyä ja hyödyntää täyttä potentiaaliamme.

Autenttisuudessa piilee suurin potentiaali.

 

*Artikkeli on aiemmin julkaistu speakersforum.fi