Skip to main content

Istun koneella, enkä saa otetta oikein mistään. Paine nousee päivä päivältä. Pitkän loman jälkeen minun tulisi olla luova ja tuottava, ja mitä enemmän hoen tätä itselleni, sitä vähemmän saan aikaiseksi. Ahdistaa.

Mieleeni muistuu teoria, jonka mukaan positiiviset tunteet laajentavat ajattelua. Hyvissä fiiliksissä ollessa voi nähdä tärkeitä yksityiskohtia, saada enemmän ideoita ja löytää luovia ratkaisuja. Stressaantuneena tai ihan vain neutraalissa mielentilassa ajattelumme kapenee, jolloin meidän on vaikea nähdä selvästi.

Aivan! Kesällä tunsin olevani luova, vaikka en edes yrittänyt, tai ehkä juuri siksi. Sain työhön liittyviä uusia ajatuksia ja moni ongelma ratkesi aivan kuin itsekseen. Nyt kun minun pitäisi olla tehokas, aivot tuntuvat olevan täysin jumissa.

Psykologian professori Barbara Fredrikson on tutkimuksillaan osoittanut, että ihminen tarvitsee vähintään kolme positiivista tunnetta yhtä negatiivista tunnetta kohden voidakseen hyvin. Tutkimusten mukaan toimivassa organisaatiossa optimaalinen suhdeluku on kuusi positiivista tunnetta yhtä negatiivista tunnetta kohden (6/1) ja parisuhteessa suhdeluku on vieläkin korkeampi. Tarvitsemme siis huomattavasti enemmän positiivisia tunteita voidaksemme hyvin, ollaksemme tuottavia ja saadaksemme ihmissuhteet toimimaan.

Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että suhdeluku ei ole 3/0. Tarvitsemme myös vaikeita tunteita, vaikka siltä ei välttämättä aina tunnu. Monet asiantuntijat sanovat, että tunteita ei edes tulisi jaotella positiivisiin ja negatiivisiin, koska kaikki tunteet ovat hyödyllisiä meille. Usein juuri vaikeilla tunteilla on meille tärkeä viesti. Tästä olen puhunut aikaisemmin ja tulen varmasti puhumaan myös tulevaisuudessa.

Päätelmä on selkeä. Emme saa itsestämme parasta irti, jos olemme kireitä ja stressaantuneita. Tämä ei varsinaisesti yllätä ketään, mutta siitä huolimatta aloittaessamme työt kesällä saavutettu rentous kaikkoaa ja alamme suorittamaan. Ainakin minulle käy niin, jos en kiinnitä asiaan erityistä huomioita.

Miten siis pitää kesän hyvää fiilistä yllä myös arkena?

Emme voi pakottaa itseämme olemaan onnellisia, se tuottaa päinvastaisia tuloksia ja tekee meistä lopulta onnettomia, mutta jotain voimme kuitenkin tehdä lisäksemme miellyttäviä tunteita, ja bonuksena olemme myös luovempia ja tuottavampia. Itselleni toimii loistavasti se, että “huijaan” itseni töihin. Tämän kirjoituksen pohja tuli hetkessä puhelimen muistiin, kun lähdin toimistolla ja menin lasilliselle roseviiniä. Olin toki aloittanut tekstin kirjoittamisen jo toimistolla ja se oli jäänyt muhimaan. Onneksi on myös paljon terveellisempiä ja pitkäaikaisempia keinoja lisätä positiivisia tunteita ilman, että kieltää vaikeita tunteita: Aamuiset pulahdukset mereen ja lyhyet meditaatiot sekä aamulenkit toimivat minulle hyvin.

Tässä muutamia muita tutkittuja keinoja lisätä positiivisia tunteita:

1. Oman ajattelun ohjaus

Kuinka negatiivista ja syyttelevää ajattelusi on? Et voi valikoida omia ajatuksiasi, mutta voit lopettaa uskomasta kaikkea sitä, mitä mieli syöttää. Huomion kiinnittäminen omaan ajatteluun on hyvä keino vähentää vaikeita tunteita, ja näin parantaa positiivisten ja negatiivisten tunteiden suhdelukua. Tämä on mielestäni tehokkain keino vaikuttaa omaan onnellisuteen, mutta se vaatii myös vaivannäköä.

2. Läsnäolo

Mindfulness on toinen hyvä keino vähentää vaikeita tunteita. Mindfulness on usein väärinymmärretty, kaikista yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa olla läsnä tässä hetkessä. Jos olet ystäväsi kanssa kahvilla, niin keskity häneen äläkä puhelimeen. Kokeile myös meditaatio- tai hengitysharjoituksia.

3. Vahvuudet

Tunnistatko omat vahvuutesi? Käytätkö niitä työpäivän aikana? Jos et vielä tunnista omia vahvuuksiasi, niin tee ilmainen VIA -luonteenvahvuustesti netisssä, ja mieti sen jälkeen miten voisit hyödyntää vahvuuksiasi paremmin.

4. Liikunta

Urheillessa vapautuu monia hyvän olon hormoneja (dopamiini, serotoniini, oksitosiini ja ehdorfiini), jotka saavat sinut voimaan hyvin ja kurkottamaan kohti parhaimpaasi.

5. Kiitollisuus

Kiitollisuus on kaikista klassisin, mutta ehkä siksi myös eniten vastusta herättävä keino lisätä positiivisuutta. Fakta on kuitenkin se, että kiinnitämme luonnostaan huomiota kaikkeen siihen, mikä on vialla (negativity bias), jonka takia on tärkeä kiinnittää tietoisesti huomiota positiivisiin asioihin, jotta ne eivät mene ohi. Aloita kirjoittamalla tai miettimällä kolme asiaa, joista olet kiitollinen tänään.

Antoisaa töihinpaluuta!

Teksti: Rosa Nenonen