Ennen kuin teet uudenvuodenlupauksia – lue tämä!

Uusi vuosi on lupausten kulta-aikaa. Monet miettivät tälläkin hetkellä: “Mikä on minun lupaukseni vuodelle 2019?” En haluaisi latistaa jo tässä vaiheessa, mutta todennäköisyys, että tulet saavuttamaan lupauksesi, on heikko, lähes mitätön.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan vain 8 % ihmisistä onnistuu uudenvuodenlupauksissaan.

Kommenttini saattaa yllättää sinut. Eihän positiivisen psykologian harjoittajan kuuluisi latistaa vaan luoda uskoa ja toivoa tulevaan: “Tavoittele unelmiasi.” “Sinusta on mihin vain.” Toivon ja uskon luominen on todella tärkeää, mutta jotain oleellista on unohtunut välistä.

Uudenvuodenlupausten pitäminen on vaikeaa – lähes mahdotonta, jos emme ole miettineet asiaa pintaa syvemmältä. Meidän on vaikea motivoida itseämme pelkän tavoitteen voimin. Luomme tavoitteita ja unelmia usein ajattelematta, miksi ne ovat tärkeitä meille. Ennen kuin on mahdollista asettaa tavoitteita, on pohdittava, mitä oikeastaan haluaa. Mikä on merkityksellistä juuri minulle? Mitä toivon saavuttavani tavoitteideni avulla?

Jos pelkkä tavoitteen saavuttaminen on tärkeää, kannattaa uudenvuodenlupausta miettiä vielä uudelleen. Karu totuus on se, että lopulta mikään saavutus maailmassa ei tee sinusta sen onnellisempaa kuin olet tällä hetkellä. Psykologiassa puhutaan hedonisesta adaptaatiosta eli siitä, että ajan kuluessa totumme vallitseviin olosuhteisiin – niin hyvässä kuin huonossakin. Litteämpi vatsa tai palkankorotus eivät nosta onnellisuutta pysyvästi – hetkellisesti kylläkin – ennen kuin janoamme taas lisää.

Älä ymmärrä minua väärin. Tavoitteet ja päämäärät ovat vahvasti yhteydessä onnellisuuteen, mutta niiden saavuttaminen ei niinkään. Kuinka kliseistä se onkaan, matka tavoitteeseen on tärkeämpää kuin itse tavoitteen saavuttaminen. Onnellisuus tuleekin varkain, kuin sivutuotteena samalla, kun toteutamme itseämme ja omaa potentiaaliamme. Toisin sanoen, onnellisen ja merkityksellisen elämän salaisuus näyttäisikin olevan siinä, että meidän tulisi löytää niitä asioita, jotka tuottavat meille iloa, mistä nautimme ja joiden kautta pääsemme toteuttamaan itseämme.

Mitä jos tänä vuonna et asettaisikaan itsellesi uusia tavoitteita (ellet sitten jo ole pohtinut asiaa läpikotaisin ja tiedät mitä haluat) vaan lähtisit miettimään asiaa pintaa syvemmältä: mikä tekee elämästäsi merkityksellistä? Mitkä asiat tuovat sinulle iloa ja mielihyvää? Mitä haluat elämääsi lisää, mistä olet puolestasi valmis luopumaan?

Tiedän, että kysymykset ovat valtavan isoja ja niihin voi olla vaikea löytää itse vastauksia. Sen takia olemmekin luoneet Pilotsilla kurssin, jolla paneudumme merkitykselliseen elämään ja niihin asioihin, jotka tekevät juuri sinun elämästäsi onnellista ja antoisaa. Löydä omat supervoimasi -verkkokurssi alkaa 14.1.2019. Samasta sisällöstä pidetään myös Helsingissä 9.2–10.2.2019 viikonloppukurssi, joka kulkee nimellä Design Your Roadmap.

Älä siis odota, että uudenvuodenlupausten saavuttaminen tekisi sinusta onnellisen, vaan lähde matkalle kanssani kohti merkityksellistä elämää vuonna 2019!

TEKSTI: ROSA NENONEN

KUVA: KATRI KAPANEN