Skip to main content

Kirjoittaja: Rosa Nenonen

 

“Menestys ei takaa onnellisuutta, mutta onnellisen ihmisen helpompi menestyä.” – Emma Seppälä

Me ihmiset olemme surkeita arvioimaan, mikä tekee meidät onnelliseksi ja mikä ei. Päämäärän saavuttaminen ei koskaan tee meistä yhtä onnellisia kuin olimme ennalta kuvitelleet. Tavoitteen saavuttaminen tuntuu kyllä hetkellisesti hyvältä, mutta pian, hyvin pian, katse on jo tulevassa ja päämäärän saavuttamisesta seurannut hyvän olon tunne on tipotiessään.

Moni meistä juoksee hedonisessa oravanpyörässä – tavoitteesta seuraavaan. Mikä kunnianhimoisempi yksilö on kyseessä, niin sitä lujempaa pyörä pyörii.

Älä ymmärrä minua väärin. Myös hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta on tärkeää, että meillä on tavoitteita – jonkinlainen suunta elämässämme. Saamme toteuttaa omia vahvuuksiamme ja kokea tekevämme merkityksellisiä asioita. Emme voi kuitenkaan huijata itseämme loputtomiin,  ja selittää tarinaa, että jos jaksan tämän tai tuon projektin loppuun, niin sitten helpottaa ja olen vihdoin onnellinen.

Olet jo kenties huomannut omien kokemuksien kautta, että tavoitteen tai päämäärän saavuttaminen ei takaa onnellisuutta. Sen sijaan onnellisen ihmisen on helpompi saavuttaa tavoitteet – eli homma meneekin toisin päin kuin meidän on annettu ymmärtää. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että onnellinen työntekijä on aikaansaavempi, sitoutuneempi ja tekee ihan puhtaasti parempaa tulosta.

Kysymys siis kuuluukin, miten voimme kurkottaa korkealle ilman, että kulutamme itsemme loppuun?

Positiivisen psykologian puolelta löytyy monia tutkittuja keinoja, jotka eivät ainoastaan nosta hyvinvointia, vaan vievät lopulta myös parempiin tuloksiin – niin yksilö kuin organisaatiokin tasolla.

  • Optimistinen asenne

Optimistinen asenne ei tarkoita ’good vibes only’ meininkiä. Optimistisuus on ennen kaikkea uskoa tulevaan. Meillä voi olla tässä hetkessä vaikeaa. Saatamme käydä kivuliaita asioita ja tunteita läpi, mutta siitä huolimatta jaksamme uskoa tulevaan. Optimistisuus, niin kuin myös pessimistisyys, on opittu tapa ajatella, joten jokainen voi myös oppia vahvistamaan optimistista asennetta. Tutkimusten mukaan optimistisuus vaikuttaa positiivisesti niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin, mutta myös uralla menestymiseen.

  • Autenttisuus

Menetämme valtavan määrän osaamista organisaatioissa, kun joudumme turvaamaan selustamme ja hakemaan hyväksyntää esittämällä jotain, mitä emme ole. Kukaan ei voi olla täysin oma itsensä, jos työyhteisössä ei vallitse psykologinen turvallisuus; ideoiden, kysymysten, huolenaiheiden esiin tuominen tuntuu luontevalta, eikä omia virheitä tarvitse peitellä. Johtajat, jotka uskaltavat tuoda aidon itsensä myös työpaikalle, tulevat hyötymään avoimista keskusteluista ja organisaation kehittymisestä. Työntekijät tuntevat olevansa varmempia ja sitoutuneempia työpaikkaan, koska myös he uskaltavat olla enemmän oma itsensä.

  • Itsemyötätunto

Suurin este itsemyötätunnolle on pelko siitä, että se tekee meistä laiskoja ja saamattomia. Pelko on aiheeton. Tutkimusten mukaan itsemyötätuntoiset ihmiset työskentelevät kovempaa tavoitteiden eteen, he yrittävät uudelleen epäonnistumisen jälkeen ja kärsivät vähemmän suorituspaineista, ja kaikki tämä olemalla lempeämpi itseämme kohtaan. Kun kohtaamme itsemme myötätunnolla, meidän on myös helpompi olla ymmärtäväisiä muita ihmisiä kohtaan.

 

*Artikkeli on alunperin julkaistu Myspeakerin sivustolla.