Skip to main content

Kirjoittaja: Rosa Nenonen

Dostojevski sanoi lähes 200 vuotta sitten, että hirvein rangaistus ihmiselle on sellainen elämänmittainen työ, jolla ei ole mitään merkitystä tai hyödyllisyyttä. Hänen ajatuksensa ei ole vanhentunut päivääkään, ihmisen tarve kokea merkityksellisyyttä ei vanhene koskaan!

Jokainen meistä kaipaa, että oma oleminen ja tekeminen on merkityksellistä. Hyvä palkka ja korkea asema eivät automaattisesti tuo merkityksellisyyden kokemusta. Hyvistä etuuksista huolimatta työ voi tuntua ajanhukalta. Joku tuntee, ettei saa mitään aikaiseksi koko päivänä, pyörittää vain papereita ja esittää fiksua. Toinen taas kokee kuormittavansa maapalloa myymällä turhuuksia.

Jos elämää eletään vain viikonloppuisin ja lomilla, balanssi ei ole kunnossa. Siitä huolimatta moni on liian pelokas tekemään asialle yhtään mitään.

Elämä luisuu autopilotilla eteenpäin, kunnes tapahtuu jotain odottamatonta – yt-neuvottelut, burnout tai avioero – mikä pakottaa pysähtymään ja miettimään tehtyjä valintoja sekä tarkistamaan suuntaa.

Poikkeuksellinen vuosi on ollut tehokas herättäjä. Se, mikä oli reilu vuosi sitten varmaa, ei enää ole. Pandemia on sysännyt monet muutoksen tielle – halusivat he tai eivät.

Merkityksellisyyden kaipuussa on nähtävissä eräänlainen U-käyrä. Nuorena ihmiset usein miettivät sitä, mitä haluavat tehdä ja millä tavalla vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Merkityksellisyyden pohdinta jää usein taka-alalle kolmenkympin tienoilla. Monet juoksevat hedonisessa oravanpyörässä tavoitellen yhä suurempaa asemaa työelämässä. Mitä kunnianhimoisempi, sitä lujempaa pyörä pyörii. Keski-ikää lähestyessä merkityksellisyyden pohdinta nousee usein uudelleen keskiöön: millä tavalla haluan käyttää seuraavat vuodet (työ)elämässäni?

Sinun ei tarvitse lähteä joogaretriitille etsimään itseäsi tai vaihtaa työpaikkaa, ainakaan vielä. Merkityksellisyyttä voi myös luoda työhön, jota jo tekee.

Ihminen, joka tietää työnsä merkityksen, kestää huonoja päiviä ja stressiä paremmin. Hän on tyytyväisempi omaan työhönsä ja elämäänsä ylipäätänsä kuin ihminen, joka kokee olevansa “vain töissä”. Työntekijän merkityksellisyyden kokemuksesta hyötyy myös työnantaja, mikä näkyy suurempana sitoutuneisuutena työpaikkaan ja kasvaneena työtehokkuutena.

Merkityksellisyyden kokemus syntyy kahdesta asiasta: mahdollisuudesta toteuttaa itseään ja mahdollisuudesta vaikuttaa maailmaan positiivisesti. Älä säikähdä – sinun ei tarvitse pelastaa koko maailmaa, jotta työlläsi voisi olla merkitys. Se riittää, että voit olla oma autenttinen itsesi, myös työpaikalla. Kun saat toteuttaa vahvuuksiasi ja toimia arvojesi mukaan, voit antaa oman panoksesi maailman hyväksi.

Voi myös olla, että teet jo merkityksellistä työtä, mutta et vain näe sitä. Joskus merkityksellisyyden kokemukseen riittää työkaverin tai asiakkaan yksi sana: kiitos!

Aina ei kuitenkaan riitä kiitokset tai työn tuunaus. Silloin saatat olla itsellesi väärässä paikassa. Omaa elämää avaavan urasiirron tekeminen ei ole koskaan myöhäistä.

Artikkeli on alunperin julkaistu marmai.fi (30.11.2020)