Skip to main content

 

TEKSTI: ROSA NENONEN

KUVA: KAAPO KAMU

 

Oletko koskaan tavannut välittömään mielihyvään pyrkivää apinaa, joka välttelee vastuuta ja viivyttelee asioiden aloittamisella? Se taitaa löytyä lähempää kuin arvatkaan – omasta mielestäsi! Meidän kaikien mielestä löytyy laiska apina, joka haluaisi vain vain helppoa elämää, ja välttelee viimeiseen saakka kohtaamasta tosiasioita. Olisiko jo aika?

Meillä kenelläkään ei ole loputtomasti aikaa toteuttaa unelmiamme ja haaveitamme, vaikka usein itsellemme niin uskottelemmekin. Tiedäthän ihmiset, jotka silmät pyöreinä kertovat mitä he aikovat tehdä eläkkeelle jäätyään tai sitten, kun lapset ovat isoja. Tai heidät, jotka aina sanovat, että vielä tämä projekti ja sitten alan huolehtimaan itsestäni. Aikamoista itsensä huijaamista. Aina löytyy tekosyitä siihen, miksi nyt ei ole hyvä hetki. Mitä jos tämä onkin ainoa hetki?

Kuuntelin vastikään Jani Toivolan podcastin, jossa hän keskusteli sosiaalipsykologi ja saattohoitokodin johtajan Riikka Koiviston kanssa kuolemasta. Koivisto sanoi, että vaikeinta on nähdä ihmisten tuska elämättömästä elämästä. Se on kipua, jota on vaikea hyväksyä siinä vaiheessa, kun asialle on liian myöhäistä tehdä mitään. Se on myös katumusta siitä, ettei ole toteuttanut jotain, mikä on ollut itselle tärkeää: omia unelmiaan tai haaveitaan, ei ole uskaltautunut irtautumaan huonosta suhteesta tai ei ole korjannut jotakin merkityksellistä ihmissuhdetta, kun siihen on ollut vielä mahdollisuus. Ei ole toteuttanut itseään tai elänyt omien arvojen mukaan.

Oma elämä on jäänyt elämättä, kun on haluttu miellyttää toisia ihmisiä. Haettu hyväksyntää toisten ihmisten kautta. On tyydytty kädenlämpöiseen elämään, vaikka syvällä sisimmässä on ollut kaipuu johonkin muuhun. Ei vain ole kehdattu tai uskallettu. On pelätty toisten ihmisten reaktioita tai tuomitsemista.

Miten hullua on jättää käyttämättä oma ainutlaatuinen elämä muiden ihmisten mielipiteiden takia! Et voi miellyttää kaikkia tai ehkä voit, mutta silloin oma elämäsi jää elämättä. Lopetan kirjoitukseni Suomen oman ‘power ladyn’ Minna Canthin sanoihin:

“Kaikkea muuta, kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää”.

Tarvitsetko rohkeutta tai varmuutta toteuttaaksesi itseäsi? Etsitkö uutta uraa tai suuntaa elämällesi? Jos vastaus on kyllä, Merkityksellisen työn kaava -verkkovalmennus on sinua varten.   Voit lukea valmennuksesta lisää tästä.

Toimi siis nyt ja tule mukaan inspiroivaan porukkaan avaamaan omaa tarkoitustasi!