Skip to main content

TEKSTI: ROSA NENONEN

KUVA: JUHA MUSTONEN

“Tulevaisuus – pilalla, nostalgia – pilalla, nykyhetki on pilalla…” 

Oletko kuullut Dj Ibusalin biisin Pilalla? Parin minuutin aikana hän luettelee pitkän listan asioita, jotka ovat pilalla, kuten asenteet, tulevaisuus, maidonjuonti, House of Cards ja pyöräily. Biisi on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, mutta mielestäni se on oivaltava ja kertoo paljon ihmismielestä. 

Huolet, pelot ja kriittiset ajatukset valtaavat herkästi mielemme. Kriisipuheen täyttämä uutisvirta vahvistaa tällaista ajattelua. Joka viikko nousee esiin uusia uhkakuvia. Tulevaisuus tuntuu arvaamattomalta, jopa pelottavalta. 

Negatiivisen ajattelun taustalla on looginen syy. Negatiivisten asioiden huomiotta jättäminen saattoi viedä esi-isiemme hengen – positiivisten asioiden huomaaminen ei puolestaan ollut niin tärkeää. Tämän takia aivomme on edelleen ohjelmoitu huomioimaan vahvemmin kaikki se, mikä elämässämme on vialla. 

Ikävät tilanteet, toisen huono käyttäytyminen tai omat epäonnistumiset jäävät pyörimään mieleemme. Usein tuntuu siltä, että ikävät ajatukset jäävät luuppiin, eikä ulospääsyä tunnu löytyvän. Psykologiassa tätä kutsutaan negatiiviseksi vinoumaksi – huono on aina vahvempaa kuin hyvä. 

Kyse ei ole siitä, etteikö elämässämme olisi hyviä ja positiivisia asioita. Emme vain näe niitä, jos emme kiinnitä niihin tietoisesti huomiota. Emme suinkaan halua kieltää vaikeita tunteita tai asioita elämässämme vaan oppia näkemään itsemme ja tilanteemme edes realistisesti. 

Niin kuin presidentti Barack Obamakin sanoi Nordic Business Forumissa: 

“There is more good than bad. Be optimistic.” 

Elämme monella tavalla kriittisiä aikoja, ja on hyvin oleellista, mihin kiinnitämme huomiomme ja mitä asioita haluamme nostaa esiin. Pessimistinen ajattelutapa kaventaa ajattelua ja saa asiat vaikuttamaan mahdottomilta. 

Optimistisella ajattelulla on tutkitusti paljon etuja verrattuna pessimistiseen ajatteluun: henkinen ja fyysinen hyvinvointi paranevat ja ihmissuhteet syvenevät. Optimistisen asenteen avulla myös menestymme ja saavutamme enemmän kuin ne, joilla on pessimistinen asenne.

Aivojen rakenteen muuttuminen on hyvin hidasta. Voimme kuitenkin oppia keinoja kehittää ajatteluamme. Optimistisen ajattelun kehittäminen on ensimmäinen askel merkitykselliseen, oman näköiseen elämään. Taitava ajattelu 101 -brunssilla 16.3 paneudumme ajattelun kehittämiseen ja erityisesti optimistisen asenteen vahvistamiseen. Tervetuloa mukaan!